Hírek

A kávéról…

2019.04.11 07:00
A kávéról…

Eredetére nézve sok legendát ismerünk, a magát leginkább tartó történet a XIV. századra teszi a kávé felfedezését. E szerint egy jemeni vagy etióp pásztor észrevette, hogy ha a kecskéi egy bokor piros bogyós termését legelik, akkor sokkal élénkebbek a nap folyamán, mint egyébként. A bogyókat elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek a bogyókból, s ezzel tartották ébren magukat az éjszakai imádkozások ideje alatt.

Miből készül a kávé?

A kávét a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta magjából, a babkávéból készítik pörköléssel.
A Coffea arabica íze erősebb, de pörköléssel és keverékekkel változtatnak rajta. A Coffea robusta jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé támadják meg a kártevők.

A kávé feldolgozása

Hosszú az út a magtól az italig. Az első lépés a szüretelés, amit kizárólag kézi erővel végeznek, és csak a piros, érett bogyókat szedik le. Ezt követően száraz illetve nedves eljárással megtisztítják és megérlelik a kávészemeket. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amit folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Ekkor történik a kávé minőségi besorolása, mivel csak a pörkölés után állapítható meg, hogy a kávé milyen íz-, aroma- és illatanyagokkal rendelkezik. A rosszabb minőségű kávét sokszor jobb minőségűvel keverik, feljavítják. A megfelelő arányú keverés után vagy pörkölt bab vagy őrölt formában csomagolják. Az őrölt kávé hátránya, hogy felbontás után gyorsan elveszíti az aromáit, így lehetőleg babkávét vásároljunk és mindig csak annyit daráljunk le, amennyire szükségünk van.

Mi is a koffein?

A koffein olyan drog, amely természetes körülmények között, egyes növények leveleiben keletkezik. Viszont mesterséges úton is elő lehet állítani, amelyet egyes élelmiszerekhez hozzáadnak. Azért nevezzük a koffeint drognak, mivel a központi idegrendszerre fejti ki hatását, növelve éberségünket. A koffein a legtöbbünknél átmeneti energiát szolgáltat és fokozza kedélyállapotunkat. A koffeint megtalálhatjuk a teában, kávéban, csokoládéban, néhány alkoholmentes italban, fájdalomcsillapítóban. Eredetileg keserű íze van, viszont a legtöbb koffeintartalmú italban ezt mégsem érezzük, mivel a feldolgozási folyamat során próbálnak minél jobb ízt adni neki. Ezt elérhetik még cukor, illetve mesterséges ízek hozzáadásával is. Napjainkban leginkább a kávéval, energiaitalokkal visszük be szervezetünkbe, de a testünkben nem raktározódik el. Hatását körülbelül 6 órán keresztül érezhetjük.

Milyen gyorsan hat a kávé?

Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20-30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3-6 óra múlva, terhes nők esetében még lassabban csökken a felére.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

A koffeint oldószerrel vonják ki a kávéból. Régebben klórozott szénhidrogéneket használtak oldószerként (ezek hasonlítottak a vegytisztítók oldószereihez), de egyre inkább áttérnek a nagy nyomás alatt tartott szuperkritikus szén-dioxidra. Ez nem mérgező és nem módosítja az ízt.

Mit csinálnak a kivont koffeinnel?

A kólákba teszik.

A világ legdrágább kávéja

A világ legdrágább kávéja kb. 16.000-20.000 Ft-ba kerül csészénként, talán pont emiatt nem túl ismert nálunk, de még külföldön sem árulják minden kávézóban. Ha arra gondol kedves Olvasó, hogy ez biztos egy igen különleges kávéfajta, ami csak néhány országban terem meg, igaza van, de nem ez a titka.

A Kopi Luwak vagy más néven civet coffee tényleg a világ legritkább és legdrágább kávéja, amely Indonéziából származik az ottani kávéültetvényekről.
És mi a titok? Nos, a kávébab egy ott élő cibet macskán megy keresztül szó szerint, mielőtt mi, emberek elfogyasztjuk.

Ezt a kávét a cibet macska fogyasztja először, majd amikor távozik belőle a kávébab, az ültetvény dolgozói összeszedik, lemossák, enyhén megpörkölik, és kilóját nagyjából ezer amerikai dollárért dobják piacra.

Így már érthető, hogy miért szüretelnek belőle igen keveset és miért olyan drága ez a kávé. A kávészemekre igen nehéz rábukkanni, mert a szemeket a pálmasodró cibet macska székletéből válogatják ki. Az állatok nyersen fogyasztják el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a termés puha héját emésztik meg, a többi áthalad a bélrendszerükön, majd távozik a szervezetükből.
Akik főzték és fogyasztották ezt a különleges kávét azt mondják, hogy attól kapja egyedi aromáját, hogy az állat gyomrában levő emésztőnedvek megváltoztatják a kávészemeket, de nem oldják fel. A kávészemeken nagyító alatt látni a savak nyomát is. Ebből a kávéból csak néhány száz kiló készül, és Amerikában vagy Japánban, de már Angliában is kapható. Az ültetvényesek ennek a kávénak kilóját akár ezer dollárért is el tudják adni.

Egy biztos, ma már egyre többen keresik és élvezik ennek a nem mindennapi, bizarr kávénak az élvezetét, a kávékereskedők pedig egyre többet vásárolnak belőle.