Hírek

Mi az oka a kávézás utáni álmosságnak?

2022.04.21 07:00
Mi az oka a kávézás utáni álmosságnak?

A kávézás lehet szimplán egy szokás, de lehet igazi szenvedély is, akármelyik is legyen garantáltan az első gondolataink között szerepel egy nehézkesen induló reggelen. De mondd csak, Veled is előfordult már, hogy a kávé elfogyasztása után körülbelül fél órával szinte ugyanolyan álmos lettél, mint mielőtt megittad volna? Maradj velünk és fejtsük meg az okot együtt!

Miért leszünk álmosak kávézás után?

A kávébabban két fajta alkaloid található. A külső kéregben a koffein és a belsőben a teobromin. Lefőtt feketénk elfogyasztásakor először mindig az élénkítő hatású koffein fejti ki hatását, ezért is érezzük magunkat a kávézás után nem sokkal energikusabbnak. A koffein szűkíti az ereket, fokozza a veseműködést, amely következésképpen megemeli a vérnyomásunkat, valamint gyenge vízhajtó hatást is érzékelhetünk. Ezután körülbelül fél órával átveszi az irányítást a teobromin, aminek hatására csökkenni kezd a vérnyomásunk és ez sokunknál hirtelen fellépő álmosságérzetet okozhat.

Hogyan kerüljük el a kávézás utáni álmosságot?

Könnyedén elkerülhetjük méghozzá úgy, hogy a kávénk elfogyasztása után egy kis pohár vizet is megiszunk, ezáltal a vérnyomásunk nem kúszik olyan magasra, mivel a víz oldja a koffein hatását.

Tudtad?

A kávé pigmenteket tartalmaz, amely elszínezi fogainkat. Ha kávézás után mindig iszunk vizet, akkor az megakadályozza a pigmentek felszívódását, így a fogaink megtartják természetes fehérségüket.

Te szoktál vizet inni közvetlenül a kávézás után? Ha eddig nem figyeltél erre, mostantól akár új szokásként is bevezetheted a kedvenc Coffee66 kávékapszulád elkortyolgatása után.