A kávé újragondolva

A kávé újragondolva - Coffee66.hu

A szemek mindent elárulnak – A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei. Ahogyan a szőlőnél, szüretkor itt is kiemelten fontos, hogy a gyümölcs ne sérüljön. Egyetlen csésze eszpesszóhoz körülbelül 50 szem kávéra van szükség, így többször át is válogatjuk a szemeket a kifogástalan minőség érdekében.

Coffee66 kávék

Bár az elhasznált kávékapszulák után keletkező hulladék sem kevés, egy új kutatás szerint ez a fajta kávéfogyasztás még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, mint az alternatív kávéfőzési módszerek.

A kapszulás kávék és a környezetszennyezés kéz a kézben járnak – az utóbbi időben egyre több helyen olvasni erről. A téma azonban bonyolultabb, mint gondolnánk, sőt: a kapszuláskávé-fogyasztás valójában kevesebb gondot okoz a környezet szempontjából, szemben például a filterkávéval – idézi a svédországi KTH kutatását a Wired.

A szakemberek szerint a filterkávé környezeti hatása rosszabb, mivel az a technológia több kávébabot használ el egyetlen csésze elkészítéséhez. A filter nagyjából 7 grammot igényel, a kapszulás kb. 5,7 grammot. Egyetlen csésze persze nem okoz világvégét, ha azonban nagyobb tételben gondolkodunk, már más a helyzet: évente több milliárd csésze kávé fogy, így a termesztendő, betakarított, feldolgozott és szállított szemes kávé mennyisége sem kevés, ráadásul a víz felmelegítéséhez szükséges villamos energia is jelentős.

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill korábban arra vállalkozott, hogy a kávé előállításának teljes folyamatát végigkíséri, a babok megsemmisítésétől a hulladék ártalmatlanításáig. Kutatása során arra a kereste a választ, hogy a kávéfogyasztás különféle módjai közül melyek a legrosszabbak a környezetre gyakorolt hatásukat nézve. A csapat azt találta, hogy az instant kávé jelenti a legkisebb gondot, a kapszulák kerültek a második helyre, míg a szűrős vagy csepegtetős kávék álltak a dobogó harmadik fokán.

A kutatás elvégzését segítő speciality kávézó tulajdonosa és baristája, Maxwell Colonna-Dashwood szerint annak ellenére, hogy sok tanulmány elismeri, a csepegtetős kávék nagyobb gondot jelentenek a környezet számára, mint a kapszulák, a fogyasztók figyelmét ez tudatosan elkerüli. Arra összpontosítunk, hogy a “kapszulák megölik a bolygót”, holott a kávéfogyasztás igenis fenntartható módjáról van szó. Alf Hill szerint a kapszulák azért is környezetbarátabbak, mert az ilyen kávéfőzők eleve egy adaghoz szükséges vízmennyiséget melegítenek fel, vagyis a pazarlás is kisebb.

Afelől viszont semmi kétség, hogy az elhasznált kapszulák után keletkező hulladék igen sok. A Wired idézi az Euromonitor számait, amelyek szerint 10 év alatt 20,7 millióra nőtt az eladott kapszulás kávéfőzők száma az Egyesült Államokban. Ez óriási növekedés, főleg, ha azt nézzük, 2008-ban még csupán 1,8 millióról lehetett beszélni. Mostanra az amerikai háztartások több mint 40 százaléka rendelkezik kapszulás kávéfőzővel, míg a brit fogyasztók egyharmada.

Kapszulás kávé

A kapszulák egyre növekvő népszerűsége a gyártókat is környezetkímélőbb megoldások fejlesztésére sarkallja. Létezik már komposztálható kávékapszula is, amely a műanyag tárolókat igyekszik kiváltani. A papíripar egyik melléktermékét, a lignint használó kapszulák érdekessége, hogy néhány hét alatt teljesen megsemmisülnek a komposztban – miközben ugyanúgy megőrzik a kávé frissességét, mint a műanyagba csomagolt társaik.

Egy új kutatás azonban azt állítja, az újrahasznosítható, alumíniumból készített kapszulák ennél is környezetbarátabbak, mivel sohasem keletkezik belőlük hulladék: ha a kapszulák kiürülnek, a visszaküldésük után a gyártó újratölti azokat.

Más kérdés, hogy maguk a kutatók is elismerik, a felmérés azért több feltételezésen alapul, és ha ezek másképp teljesülnek, úgy az eredmény is változhat. Így például más lenne a helyzet, ha a filteres kávé alapanyagát sem előbb Lisszabonba szállítanák hajóval, majd onnan teherautóval vinnék Svédországba, hanem egyből oda érkezne. Továbbá az sem egyértelmű, hogy milyen hatása van a darálásnak, illetve az így elfogyasztott energiának. A kapszulákhoz ugyanis finomabb kávé kell, mint a filteres fogyasztáshoz, ami nagyobb fogyasztást jelent.

Használd a kávégéped otthon, az irodában, utazás közben: mindig az általad megszokott minőség kerül a kávés csészédbe. Légy bárhol! Nyomd meg a gombot!

Olyan kávét szeretnénk a kezedbe adni, ami átvezet téged a minőségi kávézás világába, függetlenül attól, hogy szemes, őrölt vagy kapszulás kávét fogyasztasz. Szeretnénk ha rajtunk keresztül megtudnád, milyen a valódi kávé íze, milyen a valódi kávé zamata. Most már tudjuk hova helyezzük magunkat. Látjuk, hogy ti, mint kapszulás kávé fogyasztók, mit szeretnétek.

Egyik oldalatok vágyik a hagyományos sötét pörkölésű kávé szemekre, vágyik a keserű, durva odaütős ízekre, amik egy pillanat alatt szétütik az agyad koffeinnel, hisz magas robuszta tartalommal bírnak, de aztán gyors lecsengésűek. De ott van az ízlelőbimbóitok kíváncsisága. Szeretnétek érezni azokat az ízeket, amiket a sötét pörkölésű kávé legtöbb esetben szétszaggatt. Hisz ti is ültetek olyan menő kávézókban, ahol jól éreztétek ugyan magatokat, magas árfekvésű, trendi kávékat kínáltak neked, de mégsem érezted őket.

Kissé savanykás, számodra érthetetlen ízvilágot mutattak, gyönyörű, harmónikus illatokat, világosabb, ugyanakkor testes, harapnivaló kávét láttál magad előtt, ami túlmutat korábbi kávés elképzeléseiden. Eme kávék, minőségi arabica szemes kávéból készülnek. Blendek esetén jó részben arabica, kis hányadban robuszta tartalommal. Nem lesznek ütősen keserűek, a koffein, mint egy lassú gőzfelhő jut el az agyadba, ezzel koffein sokkot sem okozva. Kellemesebb, komfortosabb érzés a testnek és az elmének. Szinte átúszol a koffein világába.

Sohasem fogjuk magunkat ezekhez a kávézókhoz, a speciality kávéhoz hasonlítani. Sohasem fogjuk azt sem ígérni, hogy a kávéd végtelenül vad, keserű, sötét pörkölésű kávé lesz, kotyogós ízekkel, amit a másik véglet kínál.

Egyszerű, tiszta, értelmezhető ízeket kínálunk. Érezni fogod a némileg a sötét pörkölés nyújtotta keserűséget, de minden kapszulánkban elő fog bukkanni a kávé valódi íze, adott esetben csokoládéssága, máskor gyümölcsössége, fűszeressége. Aromát, ízfokozót sohasem fogunk használni! A kávé ízvilága gyakorlatilag sokkal bonyolultabb, sokszínűbb, mint a boré. Lesz alkalmad ezt megtapasztalni!

Különlegesek vagyunk mert az általunk forgalmazott kávék nem csak szemes kávé formában kerülhetnek az asztalodra. Olyan kávészemeket választottunk, amelyek Nespresso® kompatibilis kávékapszula formájában is finom és tökéletes ízvilágot nyújtanak, akár a valódi espresso. Emellett természetesen őrölt kávé formájában is megrendelheted kedvenc kávéidat, amit a kapszulákhoz hasonlóan frissen őrlünk szemes kávéinkból.

Minden szemes kávénak megtalálod a kapszulás változatát. Így bárhol, bármilyen kávégépben a megszokott kávé minőséget fogyaszthatod.

Kapszuláink Nespresso® kompatibilisek és az összes európai piacra gyártott Nespresso® gépben használhatók, kivéve a VERTUO gépek.

A Nespresso® a Société des Produits Nestlé SA bejegyzett védjegye. A Coffee Sixty-six Kft. független gyártó, amely sem közvetlenül, sem közvetetten nem kapcsolódik a Société des Produits Nestlé SA-hoz. A Coffee Sixty-six Kft. által gyártott kapszula kompatibilitása és funkcionalitása a Nespresso® kávéfőzőkben nem helyettesítik a Société des Produits Nestlé SA kapszula eredeti felhasználását.

Kapszuláink teljes aromazáró PP újrahasznosítható kapszulák. Ezzel biztosítjuk azt, hogy kávéd ugyanolyan legyen jó néhány hónap múlva, mint a töltés pillanatában. Mivel kisüzemi gyártásban készülnek a kapszulák, a kiszállított kapszula lényegesen frissebb lesz, mint a szupermarketek kapszulái.

A küldetésünk tiszta, és egyértelmű:

Modern életmóddal összhangban lévő kávékapszulák készítése.

Jelmondatunk:

Másfajta kávét kell keresnünk, nem biztos, hogy jobbat, mást!

Eredetére nézve sok legendát ismerünk, a magát leginkább tartó történet a XIV. századra teszi a kávé felfedezését. E szerint egy jemeni vagy etióp pásztor észrevette, hogy ha a kecskéi egy bokor piros bogyós termését legelik, akkor sokkal élénkebbek a nap folyamán, mint egyébként. A bogyókat elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek a bogyókból, s ezzel tartották ébren magukat az éjszakai imádkozások ideje alatt.

A kávét a Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-szigeteken és Új-Guineában termelt Coffea arabica és a Nyugat-Afrikából vagy Indonéziából származó Coffea robusta magjából, a babkávéból készítik pörköléssel.
A Coffea arabica íze erősebb, de pörköléssel és keverékekkel változtatnak rajta. A Coffea robusta jobban alkalmazkodik a meleg, nedves éghajlathoz, és kevésbé támadják meg a kártevők.

Hosszú az út a magtól az italig. Az első lépés a szüretelés, amit kizárólag kézi erővel végeznek, és csak a piros, érett bogyókat szedik le. Ezt követően száraz illetve nedves eljárással megtisztítják és megérlelik a kávészemeket. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amit folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Ekkor történik a kávé minőségi besorolása, mivel csak a pörkölés után állapítható meg, hogy a kávé milyen íz-, aroma- és illatanyagokkal rendelkezik. A rosszabb minőségű szemes kávét sokszor jobb minőségűvel keverik, feljavítják. A megfelelő arányú keverés után vagy pörkölt bab vagy őrölt formában csomagolják. Az őrölt kávé hátránya, hogy felbontás után gyorsan elveszíti az aromáit, így lehetőleg babkávét vásároljunk és mindig csak annyit daráljunk le, amennyire szükségünk van.

A koffein olyan drog, amely természetes körülmények között, egyes növények leveleiben keletkezik. Viszont mesterséges úton is elő lehet állítani, amelyet egyes élelmiszerekhez hozzáadnak. Azért nevezzük a koffeint drognak, mivel a központi idegrendszerre fejti ki hatását, növelve éberségünket. A koffein a legtöbbünknél átmeneti energiát szolgáltat és fokozza kedélyállapotunkat. A koffeint megtalálhatjuk a teában, kávéban, csokoládéban, néhány alkoholmentes italban, fájdalomcsillapítóban. Eredetileg keserű íze van, viszont a legtöbb koffeintartalmú italban ezt mégsem érezzük, mivel a feldolgozási folyamat során próbálnak minél jobb ízt adni neki. Ezt elérhetik még cukor, illetve mesterséges ízek hozzáadásával is. Napjainkban leginkább a kávéval, energiaitalokkal visszük be szervezetünkbe, de a testünkben nem raktározódik el. Hatását körülbelül 6 órán keresztül érezhetjük.

Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20-30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3-6 óra múlva, terhes nők esetében még lassabban csökken a felére.

A koffeint oldószerrel vonják ki a kávéból. Régebben klórozott szénhidrogéneket használtak oldószerként (ezek hasonlítottak a vegytisztítók oldószereihez), de egyre inkább áttérnek a nagy nyomás alatt tartott szuperkritikus szén-dioxidra. Ez nem mérgező és a kávé ízét sem módosítja.

A kólákba teszik.

A világ legdrágább kávéja kb. 16.000-20.000 Ft-ba kerül csészénként, talán pont emiatt sem túl ismert nálunk, de még külföldön sem árulják minden kávézóban. Ha arra gondol kedves Olvasó, hogy ez biztos egy igen különleges kávéfajta, ami csak néhány országban terem meg, igaza van, de másban rejlik a titka.

A Kopi Luwak vagy más néven civet coffee tényleg a világ legritkább és legdrágább kávéja, amely Indonéziából származik az ottani kávéültetvényekről.
És mi a titok? Nos, a kávébab egy ott élő cibet macskán megy keresztül szó szerint, mielőtt mi, emberek elfogyasztjuk.

Ezt a kávét a cibet macska fogyasztja először, majd amikor távozik belőle a kávébab, az ültetvény dolgozói összeszedik, lemossák, enyhén megpörkölik, és kilóját nagyjából ezer amerikai dollárért dobják piacra.

Így már érthető, hogy miért szüretelnek belőle igen keveset és miért olyan drága ez a kávé. A kávészemekre igen nehéz rábukkanni, mert a szemeket a pálmasodró cibet macska székletéből válogatják ki. Az állatok nyersen fogyasztják el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a termés puha héját emésztik meg, a többi áthalad a bélrendszerükön, majd távozik a szervezetükből.

Akik főzték és fogyasztották ezt a különleges kávét azt mondják, hogy attól kapja egyedi aromáját, hogy az állat gyomrában levő emésztőnedvek megváltoztatják a kávészemeket, anélkül, hogy feloldanák azt. A kávészemeken nagyító alatt látni a savak nyomát is. Ebből a kávéból csak néhány száz kiló készül, és Amerikában vagy Japánban, de már Angliában is kapható. Az ültetvényesek ennek a kávénak kilóját akár ezer dollárért is el tudják adni.

Egy biztos, ma már egyre többen keresik és élvezik ennek a nem mindennapi, bizarr kávénak az élvezetét, a kávékereskedők pedig egyre többet vásárolnak belőle.