Hírek

Érdemes még őrölt kávét venni?

2021.07.06 07:00
Érdemes még őrölt kávét venni?

Ha nem csak a kedvenc kávézódban, hanem otthon is élvezni szeretnéd a tökéletes kávé nyújtotta örömöket, ahhoz bizony tudnod kell, hogy a titok a jó alapanyagban és a megfelelő technológiában rejlik. Mire gondolunk pontosan? Mai cikkünkből kiderül.

Ideális kávékeverék

A kávébabok aromáit illetően kétváltozatot különböztetünk meg: a Robusta-t és az Arabica kávé szemeket. Robusta koffeintartalma elég magas, íze kesernyés, illata kevésbé intenzív, viszont erőteljes testességet biztosít az eszpresszó kávénak. Az Arabica kávéban a fűszeres, csokoládés ízek dominálnak, ezáltal sokkal lágyabbak és gazdagabbak, mint a Robusta, azonban koffeintartalmuk jóval alacsonyabb. Ezeket a kávékat önmagukban, illetve keverve is csomagolják annak érdekében, hogy minden kávézni vágyó megtalálhassa a saját ízvilágának megfelelőt.

Őrlés

Fontos, hogy a kávékészítés során mindig ügyeljünk arra, hogy a lehető legfrissebb pörkölésű és őrlésű kávét használjunk. A túl durvára őrölt kávén a forró víz hamar átfolyik, így az aromának nem jut elég idő a tökéletes kioldódásra, ezáltal a kávénk sem lesz kellően testes. A túl finomra őrölt kávén pedig a forró víz csak nagyon lassan vagy előfordul, hogy egyáltalán nem tud átfolyni, ezért a kávénk megéghet és kesernyés, égett ízűvé lesz.

Kávéfőzőgép

A kávéfőző készüléknek minden esetben biztosítania kell a megfelelő nyomást és hőmérsékletű vizet, ami elengedhetetlen a tökéletes aroma kioldódásához.

Elkészítési technika

Rendkívül lényeges az őrölt kávé pontos mennyisége és a kávé egyenletes tömörítése. Ha nem automata kávéfőzőnk van, akkor a készülékünkhöz kapott mérőkanállal mérjük ki a megfelelő mennyiségű őrölt kávét. A tömörítésnél pedig figyeljünk arra, hogy a kávé felületének egyenletesnek és vízszintesnek kell lennie.

Ha elsajátítjuk a tökéletes kávéfőzés fortélyait, akkor otthon is a legfinomabb kávékban lesz részünk. Persze, létezik egyszerűbb megoldás is, ha a fentieket nem éreznéd testhezállónak. Mi lenne az? A kapszulás kávék fogyasztása. Nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a gépet, beletenni a kapszulát, megnyomni a gombot, és fél percen belül már kortyolhatjuk is a legízletesebb kávékat.