Hírek

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

2021.11.23 07:00
Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Vajon hogyan vonják ki a koffeint a kávéból, ami azért jócskán tartalmaz élénkítő hatású anyagokat? Mai cikkünkben kifejtjük a témát és végre lehull a lepel a koffeinmentes kávé minden titkáról.

Mindjárt az elején leszögeznénk, hogy nincs olyan kávé, ami 100%-ban koffeinmentes lenne. Minimális koffeint a mentes kávé is tartalmaz, viszont annyira alacsony mennyiségben, hogy nincs érzékelhető hatása a szervezetre, kivéve, ha mondjuk 10 csészével megiszunk belőle egy nap.

Mi a koffein?

A koffein metilxantin-származék, amely élénkítő hatású, fehér színű, keserű ízű, és könnyen oldódik a vízben.

Hogyan vonják ki a koffeint a kávéból?

A koffeinmentesítést még a kávészemek pörkölése előtt a zöld kávén végzik el, mivel pörkölés közben megváltozik a szemek szerkezete.

Háromféle eljárás létezik a kávéból történő koffein kivonására:

1. Oldószeres eljárás

Ez az eljárás a legtakarékosabb mind közül. A pörkölés előtti fázisban felgőzölik a kávébabokat, hogy sejtszerkezetük megnyíljon. Ezután oldószeres vízbe áztatják, amely megköti a koffeint, így amikor a kávébabokat kimossák, az oldószerrel együtt távozik a koffein is. Az eljárás hátránya, hogy a kávé sokat veszít kellemes aromájából és hatóanyagából. Az eljárás végeztével a szemeket kiszárítják és zsákokba töltik.

2. Svájci vizes eljárás

Ez egy környezetbarát módszer, amit elsősorban minőségi kávéknál alkalmaznak. Ennek az eljárásnak az a különlegessége, hogy a nyers kávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldottanyag-tartalma megegyezik a zöld kávé oldható anyag összetételével, egyedül a koffein hiányzik belőle. Így a feloldás folyamata során kioldódik a koffein, az íz- és illatanyagok viszont benne maradnak a szemekben. A koffeines vizet aktív szénszűrőn keresztül szűrik meg. Az áztatás után megszárítják a babokat és kezdődik a pörkölés.

3. Szén-dioxidos eljárás

A legköltségesebb eljárás, épp ezért a prémium kávék kiváltsága. Ennél az alkalmazási módnál a szén-dioxid megfelelő nyomás alatt átmeneti halmazállapotba kerül, a gáz és a folyékony között, ami által alkalmassá válik a koffein kivonására. A kávébab további értékes összetevői nem távoznak, így kiváló minőséget biztosít ez az eljárás.

Abban az esetben, ha csak az ízéért fogyasztod, vagy ha késő délután törne rád a kávézás csábító gondolata, a koffeinmentes kávé tökéletes választás lehet számodra. Nézz szét a kínálatunkban, a koffeinmentes kávét a Coffee66.hu webáruházában kapszulás, szemes és őrölt formában is megtalálhatod!