Hírek

Kávé és pezsgő - mi a közös bennük?

2021.12.30 07:00
Kávé és pezsgő - mi a közös bennük?

Holnap már itt is van a Szilveszter, megünnepeljük a mögöttünk álló évet, esetleg újévi fogadalmakat teszünk és koccintunk - na persze most nem kávéval, hanem pezsgővel. De vajon gondolkoztál már azon, hogy mi a közös eme két közkedvelt italban? Tarts velünk és mai blog cikkünkből kiderül!

 

A közös pont: szén-dioxid

Nos, azt állítani, hogy az üvegház, kicsit erős túlzás lenne, azonban jó vonalon járunk. Hogy megkapjuk a választ érdemes megvizsgálnunk a folyamatot mindkét résztvevő oldaláról.

A pezsgőt a már kibontott, dugótól megszabadított állapotában kell elemeznünk. A pezsgő a zárt palackban lévő bor cukortartalmának erjedésével az alkohol mellé termeli a szén-dioxidot, amely részben képes oldódni folyadékban, de nagyobb részben önálló elegyként működik tovább és gáz alakjában túlnyomást hoz létre a palackban. Kipattintjuk a dugót és a pezsgő habként előtör, vele együtt pedig szén-dioxid szabadul fel. A pezsgő minőségileg értékesebb itallá a szén-dioxid tartalma miatt válik.

Hasonló a helyzet a kávé esetében is, azonban itt nem a végeredmény során találkozhatunk először a szén-dioxiddal, hanem már az eljárás folyamán, amikor a zöld színű nyerskávét pörkölésnek vetik alá. Nem a színváltozás, sokkal inkább a lejátszódó kémiai reakciók az érdekesek. Kávékészítés során több lépcsőben folyik az ízképzés, majd a végén a karamellizálódás. A nyerskávé ekkor kiszárad és a vízzel eltávozó anyagok között megjelenik a szén-dioxid is.  A kávé pörköléskor keletkező szén-dioxid haszontalan melléktermék. Otthoni pörkölés után ajánlott néhány napig pihentetni a frissen őrölt kávé adagot.

Mindkét nedű eljárási folyamata hozzájárul a Földön kialakuló üvegházhatásért. A világon az ipari létesítmények, erőművek, valamint a szállítás után a legnagyobb szén-dioxid termelő egység a lakosság.

Ízvilágok

A pezsgő ízvilágát alapvetően a savas, citrusos, gyümölcsös jegyek határozzák meg, amit alapanyagából, a szőlőből nyer. A másoderjedés során, amikor is a bor pezsgővé alakul, további élesztős jellegű ízjegyeket vesz fel, melyek leginkább frissen sült kenyér illat -és ízhatását kelti bennünk.

A kávé hasonlóan savas, keserű, későbbi ízesítéstől függően pedig citrusos, gyümölcsös, fűszeres ízeket hordoz. A kávébab a feldolgozása folyamán a fermentálást követően a pörköléskor jellegzetes, úgynevezett toast (pirítós kenyér) ízjegyet kap.

Ha kedvet kaptál, hogy beszerezd kedvenc kávédat a szilveszteri pezsgő mellé, akkor itt a lehetőség! Fedezd fel a Coffee66 prémium, egyedi kávéválogatásait!