Hírek

Meddig áll el a kávé?

2022.05.19 07:00
Meddig áll el a kávé?

Megromolhat egyáltalán? Sokan úgy tartják, hogy a kávé tartós élelmiszer. Ez bizony tévhit! Mai bejegyzésünkből megtudhatod, hogy meddig tart a kávé szavatossági ideje, és miként őrizheted meg gazdag aromáját, hogy minél tovább fogyaszthasd kellő élvezettel kedvenc feketédet.

Mikor a legjobb a kávé minősége?

A kávé a pörkölést követő 2. hétben van az illatának és aromájának a csúcsán. Ezt azonban még véletlenül se úgy értelmezzük, hogy ezt követően a kávé már nem is jó. Sokkal inkább itt szeretnénk felhívni a figyelmet a megfelelő tárolás fontosságára, ugyanis nagyban befolyásolhatjuk vele a kávé szavatossági idejét.

Miért fontos a kávé megfelelő tárolása?

Az oxigénnel történő érintkezés hatására a kávé rendkívül sokat veszíthet aromájából és ízéből egyaránt.

A kávék zsírsavat tartalmaznak, így ha nem tároljuk megfelelően, akkor ezek a zsírsavak az oxigénnel való érintkezés következményeként a kávé avasodását idézhetik elő.

Hogyan tárolhatjuk megfelelően a kávét?

Igyekezzünk szobahőmérsékleten tárolni a kávét! Ügyeljünk rá, hogy semmiképpen se tegyük ki túl magas hőnek vagy fénynek, valamint a túl hideget is kerüljük amennyiben lehetséges!

Tegyük a kávét jól zárható tartóba, a legjobb ha vákuumos kivitelben gondolkodunk!

A kapszulás kávé, szemes kávé vagy őrölt kávé a jobb választás?

A kávé ízének és aromájának hosszantartó megőrzése szempontjából talán nem is oly meglepő, hogy a kávékapszula áll az első helyen, hiszen a zárt kapszuláknak köszönhetően tökéletesen megőrzik a frissen őrölt kávészemek magával ragadó ízvilágát. A második helyezés a szemes kávét illeti meg, ugyanis, ha közvetlenül a kávézás előtt őröljük le a kávéfőzéshez szükséges kávé mennyiséget, akkor mennyei ízvilággal és illattal leng körbe minket. A kávé frissességét és zamatát tekintve az őrölt kávé kapja a harmadik helyezést, amely sem aromájában, sem az ízében nem képes felvenni a versenyt előző két társával szemben.