Hírek

Mitől lesz igazán jó a kávé?

2021.06.22 07:00
Mitől lesz igazán jó a kávé?

Te is szereted a kávét és elképzelni sem tudnád nélküle a napjaidat?  Biztosra vesszük, hogy megadod a módját és mindig minőségi kávé kerül a csészédbe. De vajon hány fajta kávét kóstoltál végig mire megtaláltad a kedvenced? Mégis mitől válik egy kávé első osztályúvá?

Út a prémium kávéig

Kávécserje

A kávébabok döntő többsége az Arabica és a Robusta kávécserje fajtából származik.

Termőföld

A megfelelő minőségű termőföld adja meg a cserjék számára a szükséges tápanyagot. Többek közt a savtartalomra, a vas- és más ásványi anyagok tartalmára gondolunk.

Éghajlat

A kávécserjék fejlődéséhez a legjobb feltételeket a trópusi éghajlat biztosítja.

Magasság

Fontos tényező a tengerszint feletti magasság, ugyanis a levegő páratartalma és  a hőmérséklet befolyásolja a kávémag tökéletes érését.

Szüret

Ha a kávémagok megérnek kezdődhet a szüret. Tudtad, hogy a minőségi szemes kávét mindig kézzel szedik? Ezzel biztosítják, hogy csakis az érett szemek kerüljenek feldolgozásra. A minőség tekintetében nem elhanyagolandó az sem, hogy a szürettől számítva 2 éven belül fel kell használni, különben elfásul, zamatát és ízét veszti. Tehát amikor meglátsz egy olcsó kávét az üzlet polcán, könnyen meglehet, hogy az ok ebben keresendő.

Feldolgozás

Feldolgozás alatt beszélhetünk száraz, illetve nedves eljárásról. Mi most csak nedves eljárásra térünk ki, mert ezzel a módszerrel készülnek az igazán finom kávék. A kávé szemeket először tartályokban erjesztik, majd a kívánt állapot elérése után kiszárítják. Ezzel az eljárással a kávénak magasabb lesz a savtartalma, illatosabb lesz a zamata, és erőteljes gyümölcs íz is párosul hozzá.

Pörkölés

A pörkölés célja, hogy a kávé elveszítse a nedvességét és a benne rejlő cukor elkezdjen karamellizálódni. A világosabb pörkölésű szemekben inkább a gyümölcsös ízek dominálnak, míg a sötétebb árnyalatúak a dió- és a csokoládé jegyeit idézik.

A fentiek ismeretében most már bármikor könnyen megállapíthatod, hogy vajon tényleg jó kávéval állsz-e szemben. Ha a Coffee66.hu webáruházból vásárolsz garantáljuk, hogy minden csésze kávét imádni fogsz, legyen szó hagyományos vagy ízesített kávéról!