Tiszta gép – tiszta ízek: így vigyázz a Nespresso kávégépedre

A kapszulás kávégépek az otthoni kávézás megkerülhetetlen sztárjai. Kényelmesek, gyorsak, stílusosak – de csak akkor, ha megfelelően karban vannak tartva. A rendszeres tisztítás nemcsak a gép élettartamát növeli, hanem az igazi kávéélmény kulcsa is. És erről azért beszélünk újra és újra, mert... tényleg fontos.
Egy tejkapszula után? Irány az öblítés!
Ha valaha használtál tejkapszulát (vagy tejjel készült kapszulás italt), akkor biztosan érezted a selymes ízt. De azt is tudnod kell, hogy a tejfehérje könnyen lerakódik a gép csőrendszerében – és meleg közegben akár romlásnak is indulhat, ha nem öblítjük át a készüléket azonnal. Ez később kellemetlen íz formájában térhet vissza egy egyszerű kávé elkészítésekor is.
Tippünk: minden tejkapszula után futtass le egy gombnyomásos vízöblítést, lehetőleg hideg vízzel. Nem tart soká, de sokat számít!
Kávé után is megéri egy kis öblítés
Gyakori hiba, hogy a kapszula lefőzése után a gép csak úgy ott marad... a csőben pedig maradhat egy kis kávé. Ha ez rászárad, a következő italnál megzavarhatja az ízvilágot, vagy akár meg is keserítheti az élményt. Szó szerint.
Tippünk: minden egyes kávé után nyomj egy vízöblítést – így mindig frissen indul a következő csésze.
A vízkőtelenítés – nem kihagyható fél évente
A vízben lévő ásványi anyagok idővel lerakódnak a gép belsejében, vízkő formájában. Ez nem csak a víz áramlását lassíthatja le, hanem a kapszula lefőzését is akadályozhatja. Ha azt veszed észre, hogy a kávé nehezen folyik át, vagy nem olyan, mint régen, lehetséges, hogy a géped vízköves lett.
Tippünk: körülbelül 6 havonta végezz el egy teljes vízkőtelenítést a gyártó ajánlása alapján – vagy gyakrabban, ha kemény a víz nálatok.
Esztétika is számít – főleg vendégségben
Bele sem gondolunk sokszor, de egy csillogó, friss gépből kínált kávé sokkal jobb érzés vendégként és házigazdaként is. A poros, foltos készülék nem csak a látványt rontja, de sokszor a kávéminőséget is tükrözi.
Tippünk: hetente egyszer töröld át kívülről is a gépet egy puha, nedves ruhával – így mindig friss és hívogató marad.
+ Extra tippek a gondos géptartáshoz
-
Tarts egy külön csészét az öblítéshez – így mindig kéznél van.
-
Soha ne hagyj használt kapszulát a tartóban hosszú ideig.
-
Időnként nézd meg a csepegtető tálcát – meglepően sok minden gyűlik benne.
-
Használj szűrt vizet, ha kemény nálatok a víz – a gép és az íz is meg fogja hálálni.
Egy korty törődés minden kávéban
A kávézás egy rituálé, ami a géped állapotán is múlik. Egy jól karbantartott kávégép nemcsak szebben működik, de finomabban is főz. És valljuk be, minden korty akkor igazán értékes, ha mögötte ott van a gondosság, az odafigyelés és az az apró érzés, hogy törődsz a pillanattal.