Hírek

A kávé világnapja - Szeptember 29.

2021.09.21 07:00
A kávé világnapja - Szeptember 29.

A világ populációjának hatalmas hányadát érinti a kávé az egyszerű mindennapokban. Számos kultúrában a fogyasztás mint rituálé jelenik meg, de van, aki energiaszerzés végett issza, mások csupán az íze kedvéért, de egy közös bennük: mindnyájan szeretik.

A kávéfogyasztási szokások már az ókorra is visszavezethetők, napjainkban azonban egyre nagyobb teret nyernek a különleges - specialty kávézók, kávéházak, kávémanufaktúrák. Az emberek kávé iránti szeretete méltán eredményezte, hogy a nemes nedű külön napot érdemeljen a naptárban, amit a kávé világnapjaként emlegetünk.

Mit érdemes tudnunk róla?

A kezdeményezés Japánból eredeztethető, visszavezetve 1983-ig. Az ötlethez a világ több országa is csatlakozott ünnepelve a “fekete csodát” az év különböző napjain. Ugyan 2014-ben a Nemzetközi Kávétársaság október 1-jét jelölte ki a kávé világnapjának, ez régiónként eltérő.

Például Portugália április 14-én, Peru augusztus 22-én, mi magyarok pedig 2009. óta minden évben szeptember 29. napján ünnepeljük, sok más országhoz hasonlóan. Úgy tartja a mondás, hogy ez az őszi dátum azzal magyarázható, hogy a munkásemberek a nyári lazításból, nyaralásból visszatérve érzékelték, hogy újra megkezdődött a munka, vissza kell rázódni a hétköznapi mókuskerékbe és az bizony néhány perces kávészünetekkel vészelhető csak át.

Kávézási szokások a nagyvilágban és hazánkban

A Nemzetközi Kávétársaság az elmúlt öt év statisztikai adatait figyelembe véve megállapította, hogy ezer zsák kávéra vetítve Európa a legagyobb kávéfogyasztó kontinens, őt követi Észak- majd Dél-Amerika, Ázsia és Óceánia, Afrika, végül Közép-Amerika és Mexikó. Meglepő módon a világon és Európában is a skandinávok, azon belül is a finnek a legnagyobb kávé kortyolók, napi 5 csésze/fő adaggal és évi 12 kilós fejadaggal, megelőzve Brazíliát, a világ legnagyobb kávétermelő országát.

Magyarország a világ kávézási listájának 56. helyet foglalja el, beékelődve Japán és Ausztrália közé, évi 3,1 kilós fejadaggal. Kis hazánkban jellemzően minden második munkavállaló még munkavégzés közben is fogyaszt kávét.

Ha te is méltó módon szeretnél megemlékezni eme jeles napról, akkor válogass kedvedre a Coffee66 óriási kávé kínálatából, legyen szó szemes, őrölt, vagy kapszulás kávéról, az ízélmény garantált! Gőzölgő fekedéd kortyolgatása mellé pedig összegyűjtöttünk 29 érdekességet a kávé világnapja alkalmából. Kellemes kávézást és olvasást!

  1. A legendák szerint a kávé az etióp Kaffa városából származtatható.
  2. Egyes feljegyzések úgy tartják, hogy kávécserjét először Yemen területén kezdték termeszteni.
  3. Kutatások szerint a kávé, coffee szó az arab “Qahwah” szóból ered, amely jelentése “bab bora”.
  4. A kávé a csonthéjas bogyós gyümölcsök közé tartozik.
  5. Jelenleg több, mint 120 kávécserje faj ismeretes, melyből nagyobb mennyiségben 4 típust termesztenek.
  6. A világon napi szinten 2 milliárd csésze kávé fogy.
  7. A kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala.
  8. Az amerikaiak napi szinten átlagosan 400 millió csésze kávét fogyasztanak.
  9. Az olaj után a kávé világ legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi terméke.
  10. A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee, melynek kilónkénti ára akár 1.100$ is lehet (kb. 330.000 Ft).
  11. A világ másik legdrágább kávéja pedig a Kopi Luwak (Cibetmacska kávé), melynek kilónkénti ára akár 350€ is lehet (kb. 130.000 Ft).
  12. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg.
  13. Brazília termeli a világ kávéjának 40%-át.
  14. A kávétermesztés nagyjából Magyarország lakosságának két és félszeresének biztosít megélhetést a világon.
  15. A kávé két fő típusa az Arabica és a Robusta.
  16. Törökországban a XVI. századig a nők egyetlen okkal válhattak el férjüktől: ha az pocsék, ízetlen kávét főzött, vagy nem gondoskodott a kávé meglétéről.
  17. Beethoven a kávéját pontosan 60 darab kávészemből készítette, minden nap.
  18. Statisztikák szerint a világon a nők átlagosan több tejeskávét, míg a férfiak több espresso-t fogyasztanak.
  19. A kávéfogyasztásban élen járó finnek sajttal ízesítik a “juustoleipä” nevű kávéitalukat.
  20. A görög és olasz kultúrában nagyon fontos az idősebb generáció tisztelete, így kávézáskor is őket szolgálják ki először.
  21. A törökök a kávét úgynevezett “cezve”-ben, egy nyeles rézedényben készítik, amelyet gyakran egy ragacsos édességgel, lokummal fogyasztanak.
  22. Először az 1770-es évek legelején fogyasztottak instant kávét, Angliában.
  23. A kávézók száma világszerte 7%-kal nő évente.
  24. A „leghosszabb életű macska” Guinness-rekordját egy 38 éves burmai macska tartja, aki minden reggelt kávét lefetyelt.
  25. A kávé számos betegség megakadályozásában közrejátszik, ilyen a szívinfarktus, diabétesz és az Alzheimer-kór.
  26. Kutatások szerint a kávét is túl lehet adagolni: 80-100 adag elfogyasztása halálos is lehet.
  27. Magyarországon 1714-ben nyitotta meg kapuit az első kávéház.
  28. A kávédarálót egy angol lakatos találta fel, az első kávégépet egy francia alkotta meg, a sorozatgyártást azonban Olaszországban kezdték meg.
  29.  A magyar származású Illy Ferenc találta fel a légmentes csomagolást, amely a frissen pörkölt kávé illatának és aromájának megőrzéséért felelős.