Hírek

Vajon a klímaváltozás tényleg veszélybe sodorhatja a kávétermelést?

2022.03.24 07:00
Vajon a klímaváltozás tényleg veszélybe sodorhatja a kávétermelést?

El tudnád képzelni a reggeleidet kávé nélkül? Már maga a gondolat is elég rémisztő. A kérdést viszont nem véletlenül tettük fel. Egyre több helyen hallhatunk, illetve olvashatunk arról, hogy a kávét, mint az egyik legnépszerűbb élvezeti cikkünket veszélybe sodorhatja az éghajlatváltozás, és akár luxustermékké is válhat a jövőben. De vajon mindez igaz lehet? Mai cikkünkből kiderül.

Klímaváltozás hatása a kávéültetvényekre

Szomorú tény, de a klímaváltozás következményeként az évszázad végére valóban számos kávéültetvény tönkremehet. A kávécserjék a magas páratartalmú, trópusi klímát kedvelik igazán, emellett pedig sok törődést is igényel a termesztése. A gond viszont az, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével gyakori jelenséggé válik a jövőben az aszály, ami kicsit sem kedvez a kávétermő földek számára. Többek között gondolunk itt Kolumbia, Indonézia, Brazília és Vietnám kávéültetvényeire.

Eltűnhet a kávé?

Mindezek ellenére van egy jó hírünk! Kávéimádóknak egyelőre semmi okuk az aggodalomra, ugyanis nem kell nélkülözniünk a csésze gőzölgő feketéjüket. A kávé nem tűnik el! Azonban a felmelegedés hatására északabbra kényszerülnek majd a kávétermesztő területek, de megoldás lehet a magasabb hőmérséklethez vagy a szárazsághoz alkalmazkodó fajták nemesítése is.

Luxuscikk lesz a kávé?

Ez nyilván rendkívül nagy veszteséggel fog járni az érintett országok gazdaságát tekintve, ami elsősorban Vietnámot és Brazíliát viselheti meg, hiszen innen származik a Földön elfogyasztott kávé mennyiségének szinte fele.

Következményképp nagy eséllyel drágulást tapasztalhatunk majd, sőt hosszú távon, évtizedek múlva a jelenlegi megítélés szerint egyenesen luxuscikké is válhat a kávé.

Addig is...

...élvezzünk ki minden egyes pillanatot kedvenc Coffee66 kapszulás kávénk társaságában és reménykedjünk abban, hogy megoldás születik a szívünket melengető és elménket élénkítő függőségünk fenntarthatóságában, és nem kell lemondanunk róla a jövőben sem!